UKESTUR TIL KRETA 28.08. – 04.09. 2015

24 reiselystne pensjonister landet på Kreta til en ukes opphold i sol og varme. På den gode halvtimes bussturen til vårt hotell, så vi det ene slitte hotellet etter det andre, før vi ble innlosjert på en perle av et sted! Thalassa Beach Resort med havet i forlengelsen av hagen, herlig basseng og solstoler nok til alle. Måltidene ble inntatt på terrassen eller rett innenfor. Maten var smakfull og lekkert anrettet. Betjeningen burde være passe leie turister så sent i sesongen, men her var det smil og service over det hele.

 Etter en deilig 3,4 eller 5 retters middag samlet vi oss på langbord ved baren og delte på Braathenopplevelser og mimring. Det blir vi aldri ferdige med!

På Kreta er det innført kildesortering i alle kategorier. Til og med dopapiret skal i egen boks! Det tok litt tid før vi ble vant til det. Dårlig kloakksystem var årsaken.

På en ”gresk aften” fikk vi servert typisk gresk mat og innføring i dansens opprinnelse fra mange tusen år og skiftende kulturer. Noen av våre gjester ble med i dansen for et begeistret publikum, med resultat i ømme leggmuskler!

Etter en god middag ble temperaturen mer behagelig. Da fant vi veien til en 18 hulls minigolfbane. Det var spennende. Vinnerinstinktet og engasjementet var det ikke noe å si på.

På en dagstur til Heraklion og museet der fikk vi en interessant omvisning av en engasjert svensktalende guide. Blant alle skattene som var tatt vare på, var der og laget en modell av det 5000 år gamle Knossos palasset. Siden gikk vi gjennom ruinene av det imponerende byggverket som hadde hatt både innlagt vann og toaletter.

Siste kvelden samlet vi oss på 2 langbord. Stemningen steg og allsangen ”Så hever vi, så senker vi” med Olav som forsanger vakte begeistring. Hotelleierens 2 voksne barn, som jobbet i administrasjonen, hørte oss og ga uttrykk for at dette var pensjonister utenom det vanlige. Og vi ble belønnet med champagne til alle.

Chania flyplass er under renovering/utvidelse. Snakk om kaos! Vi trengte de to timene for å komme gjennom til vår flyavgang i tide.

En stor takk til Paul i ”Krossen Feriemarked” og ikke minst Nina som har gjort en kjempejobb med denne vellykkede turen. Vi pensjonister hadde gleden av å kunne nyte en – til tider – veldig varm uke på Kreta.

 

Greta

Her er de 24 som var med på turen

Middag på hotellets terrasse

Marit og Olav med en av de kjekke servitørene

Turid og Per

Synnøve og Per Harald med Torfinn, Sveinung og Finn i bakgrunnen

Robert, Karin, Lars, Berit, Sverre og Inger

Minigolfvinneren fikk også middag

En liten ombygging i hotellbaren og vi fikk et langbord om kvelden etter middagen

Her spiste noen av oss lunch

Etter middag var prøvde vi oss på litt minigolf

I skyggen av trær på Knossos

Fra Museet i Heraklion med en fantastisk gresk guide som snakket svensk

Fra gresk aften med gresk mat

Fra gresk aften

De som ikke var med på danseopplæringen på Gresk Aften

________________________________ooo O ooo_____________________________________

TUR TIL TELEMARK- HIRTSHALS 15-18 JUNI 2015

TURARRANGØR : TRAVEL ROGALAND TAXI

SJÅFØR/GUIDE : HANS VIGGO HANSEN (VIGGO)

DELTAKERE : 38

1. DAG

ETTER AT DEN KOMFORTABLE TURBUSSEN FRA ROGALAND TAXI HADDE FÅTT ALLE DELTAKERNE VEL OMBORD FRA STAVANGER, SOLA OG SANDNES KOM VI VEL AV GÅRDE VIA  ÅLGÅRD, EDLANDSVANNET OG LIMAVANNET MOT OLTEDAL .

OLTEDAL I DAG ER ET TETTSTED MED VEL 1000 INNBYGGERE, BLE FØRST KJENT FOR OLTEDAL KRAFTVERK SOM BLE BYGGET HER I 1909 FOR Å FORSYNE STAVANGER MED STRØM. SIDEN BLE BYGDA KJENT FOR GARNPRODUKSJON MED BLANT ANNET SVANEDAL ULDVAREFABRIKK  OG GJESDAL SPINNERI. I DAG ER ALT DETTE BORTE, KUN ET GARNUTSALG ER HER FORTSATT.  DET ER STORE UTTAK AV SAND OG GRUS I OMRÅDET.

PÅ VEIEN LANGS RAGVANNET SÅ VI BEVIS PÅ DETTE OPPE I FJELLSIDEN, HVOR NORSTONE TAR UT STORE MENGDER AV MASSE FOR UTSKIPING I DIRDAL. I DIRDAL PASSERTE VI MINNESMERKET FOR KRIGSHANDLINGENE I 194O OG STATENS VEGMUSEUM SOM VI HAR BESØKT VED EN TIDLIGERE DAGSTUR.

PÅ BYRKJEDALSTUNET - DET GAMLE OMBYGDE MEIERIET -  NÅ HOTELL OG RESTAURANT SAMT LYSSTØPERI, BLE DET EN KORT STOPP FOR DEN TRADISJONELLE ANKERDRAMMEN, AKEVITT.

TUREN GIKK VIDERE VIA HUNNEDALEN OG SIRDAL. PÅ VEIEN FIKK VI SE HVORDAN GRAVVATN OG VALEVANN VAR TAPPET NED I PÅVENTE AV SNØSMELTING, MEN DET VAR IKKE STORE MENGDER AV SNØ I FJELLET.  TJØRHOMFJELLETS  UTBYGGING MED STORE FLOTTE HYTTER VAR ET VAKKERT SKUE.

SULESKAR-VEIEN, MED HØYESTE PUNKT PÅ 1050 METER , HADDE STORE BRØYTEKANTER.  ET BEVIS PÅ AT DETTE KUN ER EN SOMMERVEI.  I ÅR BLE DEN ÅPNET TIL PINSE OG EN FORSTÅR GODT AT DETTE ER EN TURISTATTRAKSJON. DENNE VEIEN BLE ÅPNET I 1990. 

EN ENKEL LUNSJ BLE SERVERT PÅ SØLVGARDEN I SETESDAL FØR VI TOK FATT PÅ VEIEN OVER FJELLET NED OG OPP FRA DALEN MED SINE KRAPPE SVINGER BEGGE STEDER.

I GOD TID FØR MIDDAG ANKOM VI MORGEDAL HOTELL I STRÅLENDE SOLSKINN. HER SKULLE VI BO DE TO NESTE NETTENE. EN FLOTT MIDAGSBUFFET SMAKTE UTMERKET FØR VI ROET NED ETTER FØRSTE DAG.

2.DAG

I STRÅLENDE SOLSKINN KJØRTE VI GJENNOM TELEMARK VIA RAULAND TIL DAGENS UTFLUKT, RJUKAN.  RAULAND-OMRÅDET IMPONERTE MED STORE FLOTTE HYTTEOMRÅDER OG SKITREKK.

PÅ MJØSVATN MØTTE VI DAGENS OMVISER, BJØRG RIST. HUN VAR EN EKTE RJUKAN-JENTE SOM KUNNE ALT OM STEDET. VI FIKK HØRE OM SAM EYDE SOM KJØPTE RJUKANFOSSEN OG OMDANNET KRAFTEN TIL ENERGI. DETTE GA GRUNNLAGET FOR VEMORK, VERDENS STØRSTE KRAFTSTASJON I 1911.

ENERGIEN TRENGTE DE FOR Å PRODUSERE KUNSTGJØDSEL SOM REDDET VERDEN FRA HUNGERSNØD. BIPRODUKTET AV HYDROGENET SOM BLE PRODUSERT VAR TUNGTVANN, SOM NORSKE MOTSTANDSMENN HINDRET TYSKERNE I Å BRUKE I ATOMFORSKNING UNDER 2. VERDENSKRIG.

VI FIKK OMVISNING I DEN GAMLE KRAFTSTAJONEN OG FYSISK SE RUTEN DE NORSKE SABOTØRENE BENYTTET UNDER OPPDRAGET. HUN FORTALTE OGSÅ UTFYLLENDE OM DE FIRE MILITÆRE OPERASJONENE MOT PRODUKSJONEN; FØRST DEN MISLYKKEDE OPERASJON ”FRESHMANN ” MED GLIDEFLY, HVOR 41 BRITISKE SOLDATER ENTEN OMKOM ELLER BLE HENRETTET TIL DEN VELLYKKEDE ”GROUSE” OG ”GUNNERSIDE” OG TILSLUTT BOMBINGEN AV FABRIKKEN HVOR  AMERIKANSKE BOMBEFLY SLAPP 700 BOMBER A 500 KILO OVER RJUKAN OG VEMORK . 

VEMORK KRAFTSTASJON ER I DAG NORSK INDUSTRIARBEIDERMUSEUM. GJØDSELFABRIKKEN BLE AVVIKLET OG JEVNET MED JORDEN RUNDT 1960. SAMME SKJEBNE LED LABORATORIET FOR TUNGTVANNSPRODUKSJONEN, MEN DET ER NÅ BEVILGET PENGER FOR Å REKONSTRUERE DETTE. I JULI FALLER AVGJØRELSEN OM RJUKAN BLIR VERDENSARVSTED.

 VI BESØKTE OG FERJELEIET HVOR  SABOTØRENE PLASSERTE SPRENGSTOFFET SOM SENKET D/F HYDRO LASTET MED TO VOGNER TUNGTVANN PÅ TINNSJØEN. DETTE FORHINDRET TYSKERNE Å PRODUSERE  ATOMBOMBER.

RJUKAN ER SOLLØST I VINTERHALVÅRET. SAM EYDE LANSERTE DERFOR I 1913 IDEEN OM ET SOLSPEIL PÅ RJUKAN FOR Å GI ARBEIDERNE SOLLYS OM VINTEREN. DETTE KLARTE HAN IKKE Å REALISERE, MEN 100 ÅR ETTER BLE TRE SPEIL PÅ 51 KVAD.METER  MONTERT I FJELLET. SPEILET SENDER SOLLYSET NED TIL RJUKAN TORG.

KROSSOBANEN BLE BYGGET I 1928 SOM EN GAVE FRA NORSK HYDRO TIL INNBYGGERNE PÅ RJUKAN FOR AT DE KUNNE KOMME SEG OPP I SOLEN I VINTERHALVÅRET. PÅ 5 MINUTTER FRAKTER BANEN DEG TIL GVEPSEBORG, FOTEN AV HARDANGERVIDDA. 21 AV VÅRE DELTAKERE TOK TUREN FOR Å NYTE UTSIKTEN OVER RJUKAN.

PÅ HOTELLET VENTET OGSÅ DENNE KVELDEN EN GOD MIDDAG, DENNE GANG MED DRIKKE SPONSET AV KLUBBEN.    

 3.DAG.

DESSVERRE VAR IKKE VÆRGUDENE MED OSS DENNE MORGEN. DET BLE EN LITT REGNFULL TUR NED TIL ULEFOSS. ”HENRIK IBSEN” ,EN GAMMEL SVANE FRA 19O7 FRA ERIKSBERG VERK I GØTEBORG, TOK OSS MED PÅ TUR FRA ULEFOSS TIL VRANGFOSS.

 STOLT TOK DEN SEG FRAM GJENNOM STILLE VANN FRAM TIL DE TO SLUSENE VED EIDSFOSS OG JUVELEN I VASSDRAGET, FEM SLUSEKAMRE VED VRANGFOSS MED EN LØFTEHØYDE PÅ 23 METER.  DESSVERRE GJORDE VÆRET AT KUN EN HÅNDFULL AV VÅRE DELTAKERE NØT SYNET AV DE GAMLE UTHOGDE STEINSLUSENE, HVOR EN FORTSATT BRUKTE HÅNDMAKT FOR ÅPNING OG LUKKING AV SLUSENE.

FRA VRANGFOSS GIKK TUREN RASKT TIL LANGESUND, HVOR VI GIKK OM BORD I M/S ”STAVANGERFJORD” FOR SEILAS HJEM TIL STAVANGER. ET RIKHOLDIG KOLDTBORD MED DRIKKE, VARME OG KALDE RETTER, AVSLUTTET KVELDEN FØR EN GOD NATTS SØVN.

VI TAKKER TRAVEL ROGALAND TAXI FOR ET FINT OPPLEGG, GOD OG TRYGG KJØRING AV VIGGO, HJERTELIG BETJENNING PÅ MORGEDAL HOTELL, GOD GUIDING PÅ RJUKAN OG FIN AVSLUTNING PÅ ”STAVANGERFJORD ” SISTE KVELD.

CARL - REISELEDER   

De som var med på turen

Ankerdram på Byrkjedalstunet

Morgedal Hotell

,

Reiseleder med ny bil utenfor Dalen Hotel

Guiden på Rjukan BJØRG RIST

På utsiktsplatået over Kraftstasjonen

Rjukan Kraftverk

Vi venter i regnværet på båten som skal ta oss gjennom slusene

Flere som venter på båt i regnværet

Den høyeste slusen

"Stavangerfjord" som fikk oss hjem igjen

Elvecruise på Rhone

ELVECRUISE PÅ RHONE 3.-9. AUGUST MED BRAATHENS SENIORKLUBB .

 


DAG 1. VI STARTET DAGEN MED GRYTIDLIG AVGANG MED LUFTHANSA KL 0645.

 

ETTER MELLOMLANDING I FRANKFURT MED LITT LETT MAT, ANKOM VI LYON I FINT

VÆR KL.14.00. MED TRADISJONELL ANKERDRAM, DENNE GANG BESTÅENDE AV BÅDE

AKEVITT OG JEGERMESTER, GIKK TUREN GREITT MED BUSS PÅ HALVANNEN TIME TIL CHALON SUR SAONE.

HER VENTET BÅTEN, MS CAMARGUE, SOM SKULLE  BLI VÅRT OPPHOLDSSTED RESTEN AV UKEN.  ETTER VELKOMSTDRINK MED PRESENTASJON AV MANNSKAPET,

BLE DET EN VELSMAKENDE MIDDAG MED GOD VIN FØR TIDLIG KVELD ETTER LANG

REISEDAG.

 

DAG 2: BÅTEN ANKOM MACOM. BYEN, SOM LIGGER I DEN SYDLIGE DELEN AV BURGUNDY-OMRÅDET, ER KJENT FOR GOD VIN OG MAT MED MANGE RESTAURANTER

I DE TRANGE SMÅ GATENE MED GAMLE ARKIKEKTONISKE DETALJER PÅ HUSENE. 

EN DEL AV VÅRE GJESTER VANDRET OMKRING I GAMLEBYEN. DET BLE EN BILLIG TUR DA DE FLESTE BUTIKKENE IKKE ÅPNET FØR BÅTEN HADDE AVGANG KL.11.00. LUNSJ OMBORD MENS VI SEILTE MOT MONTMERLE.

 

ETTERMIDDAGENS UTFLUKT, SOM GIKK TIL VINGÅRDENE I BEAUJOLAIS, STARTET

I ET FORFERDELIG VÆR MED REGN, LYN OG TORDEN. FØR VI KOM  FRAM TIL DET MER KUPERTE LANDSKAPET MED ENORME VINMARKER RUNDT BYENE BROUILLY,  MORGON OG FLEURIE, KOM SOLEN FRAM .

 

VINMUSEET, HAMEUA DU VIN, ER ET AV EUROPAS FINESTE VINMUSEUM MED FLOTTE

TABLÅER, VINKJELLER OG TREDIMENSJONAL VIDEO. EN PRØVESMAKING AV ET PAR

VINTYPER AVSLUTTET BESØKET.

 

 

 

MENS VI INNTOK EN BEDRE MIDDAG MED KALV SOM HOVEDRETT, TOK BÅTEN OSS VIDERE MOT LYON, DER ELVEN SAONE - SOM VI VAR PÅ, MØTER ELVEN RHONE. DET VAR ET FLOTT SKUE Å SE LYON OPPLYST I KVELDSMØRKET.

 

DAG 3: TIDLIG UTFLUKT MED BUSS GJENNOM LYON, FRANKRIGES TREDJE STØRSTE

BY MED 1.2 MILLIONER INNNBYGGERE. BYEN STÅR PÅ UNESCOS VERNELISTE.

 

FRA UTSIKTSPUNKTET VED KIRKEN NOTRE DAME BASILICA, EN FLOTT

KIRKE MED MASSE MOSAIKK OG GULL, FIKK VI ET IMPONERENDE INNTRYKK AV DENNE BYEN SOM LIGGER MELLOM TO ÅSER I RHONE-DISTRIKTET.

 

TUREN BLE AVSLUTTET MED EN BYVANDRING I GAMLEBYEN HVOR GJENNOMGANGER VIA HUS FRA GATE TIL GATE VAR SPESIELLE.

GUIDEN GJORDE OGSÅ OPPMERKSOM PÅ HVORDAN GODE ANNERKJENTE BUTIKKER HADDE SIN EGEN MERKING.

 

ETTER LUNSJ FORSATTE TUREN GJENNOM ET FLOTT LANDSKAP MOT TAIN L’ HERMITAGE, EN LITEN BY SOM LÅ MIDT I COTE DU RHONE -DISTRIKTET.  DET

VAR FLERE BISTROER HVOR EN KUNNE SMAKE DENNE VINEN, BLANT ANNET RHONE

PAPE DE NEUF.

   

DAG 4. I LØPET AV FORMIDDAGEN TOK BÅTEN OSS VIDERE NEDOVER ELVEN FORBI

BYENE VALENCE, MONTELIMAR OG VIVIERS I ET VEKSLENDE LANDSKAP MED LITT

INDUSTRI OG LANDBRUKSOMRÅDER.

 

ETTER LUNSJ VAR DET UTFLUKT TIL DET KJENTE ARDECHE -JUVET MELLOM VIVIERS  OG PONT ST. ESPRIT, ET FANTASTISK FJELLOMRÅDE MED FLOTTE FJELLFORMASJONER SOM OMKRANSET ELVEN ARDECHE. DEN 30 KM LANGE ELVEN VAR ET ELDORADO FOR KANOPADLING. DET VAR 40 FORSKJELLIGE SELSKAP SOM DREV UTLEIE TIL FLERE TUSEN TURISTER PER ÅR.

 

VEL NEDE PÅ LAVLANDET KJØRTE VI GJENNOM STORE OMRÅDER MED PÆRER, EPLER, SOLSIKKER SAMT STORE VINMARKER.

 

EN STOPP I DEN SJAMERENDE LANDSBYEN VALBON PORT DARC VAR DET OG TID TIL.

 

DAG 5: DENNE FORMIDDAGEN VAR AVSATT TIL ET BESØK I AVIGNON MED PAVEPALLASET SOM HOVEDATTRAKSJON. DET VAR ET KOMPLEKS AV BYGNINGER,

HVOR DE ELDSTE STAMMER FRA PAVE CLEMENT V SOM FLYKTET INN TIL BYEN I

1309 OG GJORDE BYEN TIL EN FESTNING LANGS RHONEN.

 

EN RUSLETUR I BYEN BØD PÅ MANGE FRISTELSER I DE SMÅ BUTIKKENE MED PROVENCE-ARTIKLER, MENS ANDRE KOSTE SEG MED EN FORFRISKNING ELLER TO

PÅ TORGET I AVIGNON.

 

ETTERMIDDAGEN VAR HERLIG PÅ SOLDEKKET MED GRADESTOKKEN GODT OVER 30

GRADER FØR VI ANKOM ARLES.

 

ARLES HAR EN HISTORIE HELT TILBAKE TIL 600 ÅR FØR KRISTUS DA GREKERNE FØRST BOSATTE SEG HER.  ET AMFITEATER SOM KUNNE TA IMOT 26000 TILSKUERE

ER BYENS STØRSTE SERVERDIGHET. KUNSTNEREN VAN GOGH BODDE HER ET ÅR, EN KAFE ER OPPKALT ETTER HAN, OG REATTU MUSEUM HAR FLERE MALERIER AV PICASSO SOM BODDE HER I 1971. 

 

DAG 6: SISTE FORMIDDAG VAR AVSATT TIL EN UTFLUKT TIL CAMARGUE, ET ENORMT VÅTOMRÅDE DER HAVET DANNET STORE VÅTMARKER OG BASSENGER. DERVAR DET MANGE FORSKJELLIGE FUGLESORTER OG FLAMINGOENE VAR STORE OG VAKRE. OMRÅDET ER KJENT FOR SINE HVITE HESTER. DE STAMMER HELT TILBAKE FRA ANTIKKENS TID MED SIN SÆRPREGEDE UTFORMING OG LAVE KROPPSBYGNING.

RIDNING OG UTLEIE AV HESTER VAR EN STOR GESKJEFT I DETTE OMRÅDET, SOM

FORØVRIG VAR ET OMRÅDE HVOR BOLIGPRISENE VAR SVÆRT HØYE. OPPDRETT AV

OKSER VAR OGSÅ POPULÆRT, DET MESTE GIKK TIL MAT, MENS 10 % BLE BENYTTET TIL EN FORM FOR “TYREFEKTNING”.

 

I DE VÅTE MARKENE BLE DET DYRKET RIS. DET VAR MANGE SORTER, RØD, SORT, HVIT, KORT ELLER LANG RIS, MAIS SAMT TOMATER OG ANDRE GRØNNSAKER. RIS HADDE DE DYRKET HER SIDEN BEGYNNELSEN AV 1300.

 

ET BESØK I “SIGØYNERLANDSBYEN” SAINTES-MARIES DE-LA-MER, HELT NED MOT MIDDELHAVET VAR DET OG TID TIL.

 

TRO, HÅP OG KJÆRLIGHET VAR BYENS BYVÅPEN, ET STORT MINNESMERKE VED INNKJØRSELEN TIL BYEN MARKERTE DETTE.

 

ELLERS VAR BYEN MEST KJENT FOR SIN VAKRE STEINKIRKE FRA 1200 TALLET, EN KIRKE HVOR “SORTE SARA” SOM VAR SIGØYNERNES MADONNA VAR UTSTILT.

 

ET STORT MARKED MED MYE GOD MAT OG OST FRISTET MANGE, MEN VI HADDE NOK

MED “SLANTEFESTEN” SOM BLE FORTÆRT UNDER EN AV DAGENS PAUSER.

 

DAG 7: SISTE DAG BLE BENYTTET TIL EN 2 TIMERS OMVISNING MED BUSS I MARSEILLE MED PÅFØLGENDE LUNSJ, SPANDERT AV KLUBBEN.

 

VI FIKK SE FISKEMARKEDET I DEN GAMLE HAVNEN, DE UTALLIGE SEILBÅTENE, ØYA   

CHATEAU D’IF, SOM BLE KJENT FRA ROMANEN “GREVEN AV MONTE CRISTO”, OG IKKE MINST KIRKEN “CHURCH OF OUR LADY DE LA GARDE”.

RETUR VIA FRANKFURT MED ANKOMST SOLA 23.35.  

VI OPPLEVDE EN FLOTT TUR I ET STRÅLENDE SOMMERVÆR, KANSKJE FOR VARMT FOR ENKELTE NOEN DAGER. ELVEN RHONE MED SINE MANGE SLUSER, DEN STØRSTE OVER 20 METER HØY,VAR EN FIN OPPLEVELSE MED ET FLOTT VARIERENDE LANDSKAP GJENNOM MANGE VINDISTRIKT. LAVE BROER FØRTE TIL AT VI MÅTTE

“EVAKUERE” FRA SOLDEKKET DA SOLSEIL OG STYREHUS BLE SENKET NED, OG BÅTEN BLE STYRT VIA ET STYREKONSOLL PÅ SIDEN.

 

MANNSKAPET VAR SERVICEINNSTILT, MATEN VAR AV GODT FRANSK KJØKKEN,  DELIKAT ANRETTET PÅ TALLERKENE TIL ENHVER TID, GOD FRI VIN TIL ALLE MÅLTIDER I TRE KATEGORIER, SPESIELT TIL AVSLUTNINGSMIDDAGEN VAR DEN

FREMRAGENDE.

.

GUIDENE VAR GODE OG KUNNSKAPSRIKE. VI TAKKER AURIELL, SABRINE, ANNE KARI

MED FLERE FOR DYKTIG OMVISNING.

 

TIL SLUTT, EN TAKK TIL CHARLOTTE HEITMANN FOLGE , SOM BLE “KASTET INN” SOM REISELEDER FRA IDEREISER KORT TID FØR AVREISE DA ANNE GRETE BRANDAL AV

UKJENTE ÅRSAKER IKKE KUNNE DELTA  .HUN VAR EN OMGJENGELIG OG HYGGELIG PERSON SOM TOK GODT VARE PÅ GRUPPEN, SØRGET FOR AT ALLE VAR PÅ PLASS TIL

RETT TID, OG OVERSATTE FRA ENGELSK TIL NORSK PÅ STRAK ARM. 

 

Carl Egeland

 

Det flytende hotellet vårt

De tøffe som klarte sole seg i varmen

Busstur til Ullensvang

TUR TIL ULLENSVANG 2. TIL 5. SEPTEMBER

 

31 muntre pensjonister entret bussen til Solaruten, med sjåfør Jan og kjørte til Mortavika for fergetransport. Vi stoppet på Åkratunet for å få i oss litt mat og drikke. Tok en liten pause ved Låtefossen og så videre til Ullensvang hotell.

 

Om kvelden var det buffet. Utvalget vi kunne velge i var bra og dessertbordet likeså. Det ble sikkert noen kilo ekstra å slite med på hjemturen.

 

På tirsdag gikk turen til Eidfjord Natursenter der vi fikk omvisning og se en Caprino film tatt opp fra et helikopter. Det var akkurat som å sitte i et helikopter og føreren skulle hatt ”tesnakk”. Det var rett før jeg måtte ta frem spyposen.

 

Vi spiste lunsj og ble underholdt av to geiter på marken utenfor som plent skulle stange seg gjennom en kasse. Teit, men ganske underholdende.

 

Vi ble enige om å ta en tur over den nye Hardangerbroen. Broen var som broer flest, men tunnelen til den var ganske imponerende med en kjempestor, stilig rundkjøring med blått lys og sjåføren fant rette avkjøring så vi kom ut på broen. For å få mest mulig ut av bompengene tok vi ett par ekstra runder i rundkjøringen.

 

Så var det tilbake til hotellet for å spise lunsj og så ta en tur innom Hardanger Bestikk.

 

Det var ikke akkurat noen motorvei til Eidfjord. Det var ikke plass til mer enn en bil på den smale og svingete veien, men sjåføren fikset det utmerket. Mange små salgsboder hvor vi kunne kjøpe plommer og til slutt fikk vi tak i moreller også. Vi måtte jo ha en morellstein-spyttekonkurranse før vi reiste hjem.

 

Onsdag formiddag besøkte vi en frukthage og dro tilbake til hotellet igjen.

Vi avviklet ”morellsteinspyttekonkurransen”. Alle fikk prøvespytte før alvoret begynte. Olaug Hebnes vant dameklassen og Thor Hansen herreklassen og alle fikk premie.

 

Til tross for en nokså dårlig værvarsel for dagene var været helt flott. Noen få av oss benyttet ettermiddagen til en tur i svømmebassenget mens vi andre slappet av og solte oss og ble underholdt av et par ”ytlendinger” som gjorde forsøk på å ro i en av hotellets båter. De fikk det omsider sånn noenlunde til, mens vi satt og koste oss og så på.

 

Torsdag morgen tok vi fatt på hjemveien med lunsj i Etne og videre til Arsvågen. Sjåføren tok oss trygt hjem igjen.

 

Nok en tur med møje lott og løye og mimring.

 

Nina

De som var med på turen

På omvisning i frukthagen

Fristende epler

Ytlendingene som prøvde seg på en rotur, med veiledning av Olaug

Omvisning i lokalene til Hardanger Bestikk

Baneforholdene sjekkes før den store konkurransen

Torfinn i aksjon

Fru Evenssen i aksjon i morellsteinspyttekonkurransen

Omvisning i Eidfjord Natursenter. (Se pippene bak)

Klar for Caprino filmen

Underholdningen i lunsjen

Låtefossen

På tur til Mallorca

Årets utenlandstur gikk til Mallorca. 42 solhungrige pensjonister har hatt en herlig og innholdsrik uke. Vi bodde på  et godt hotell like ved stranden og kunne ta på oss badetøyet på rommet og svømme i bassenget eller i havet før frokost (for de som ville det – og det var ikke så mange) Takket være gode kontaktet (gjennom Britt Iversen) fikk vi en suveren, norsk guide som ga oss herlige minnerike opplevelser hver dag av oppholdet. De andre dagene ble benyttet på solseng på stranden, mye bading og for noen ble det også bytur og shopping i Palma.

Det produseres mye vin på øya. Vi fikk se produksjonen til den største vingården, Macia Batle. Det var en lystig gjeng som etter diverse smaksprøver med litt fast føde, kom tilbake til hotellet og fikk tid til mer soling før kveldens buffet. Maten på hotellet var kjempebra.

 

Heldagstur til pittoreske Valdemosa, bått-tur og tog fra Sollier var en spesiell opplevelse. Klubben var raus med å bidra til gratis lunsj og rikelig med drikke til. Det ble det også på fredagens tur til de imponerende Dragegrottene.

 

Vår sjåfør, Tommy og guiden vår Hild Opdal, fikk begge fortjent og rikelig tips fra turdeltakerne og klemmer fra fornøyde pensjonister. Carl var vår gode reiseleder denne gangen og løste oppgaver underveis med entusiasme og sitt gode humør. (Han er den eldste personen sekretæren kjenner som har ADHD).

 

Greta

 

PS

Sekretæren fikk kjøpt seg en Mallorca bluse

Alle som var med på turen

Nederst i Dragegrottene.


Ikke helt lovlig, men alligavel en liten drikkepause

Britt og guiden Hild

Dette flotte hotellet bodde vi på

Reidar og Kåre på tur

Fra lunch på en litt uvanlig bondegård

Guiden og buss-sjåføren vår

Fra togturen vår

Dette hullet kunne de som krøp igjennom skifte kjønn. Hvis de tregte kunne de bar krype tilbake igjen.
Flotte greier

På vinsmaking med en kjempeflink svensk guide

Fødselsdags"barnet"

Flinkeste gutten i klassen bak disken

På båttur

Tur til Balkan 15. - 22. september 2012

REFERAT FRA TUR TIL BALKAN MED BRAATHENS SENIORKLUBB 15. TIL 22. SEPTEMBER 2012.

 

15.9

FRAMMØTE SOLA 0445 FOR AVGANG MED SAS TIL SPLIT 0655.

ALLE MØTTE I GOD TID, MED UNNTAK AV TORFINN SOM FORSOV SEG. ALLE KOM MED. VI LANDET ETTER EN FIN FLYTUR PÅ RUTE I SPLIT 0925. BUSSEN STOD KLAR FOR TUR SØROVER LANGS DEN MALERISKE ADRIATERKYSTEN OG ELVEN NERETVA TIL MOSTAR .

UNDERVEIS KOM VÅR UTMERKEDE REISELEDER,ANNE GRETHE , FRAM MED ANKERDRAMMEN,GAMMEL DANSK. SOM VANLIG SMAKTE DEN GODT ETTER EN LITT TIDLIG START PÅ DAGEN.

I UTKANTEN AV MEDUGORJE VAR DET KLART FOR FØRSTE MÅLTID. LUNSJ MED CONSOME, SALAT, LAM, KYLLING OG HAMBURGER SAMT KAKE OG KAFFE. DRIKKE TIL MATEN DEKKET KLUBBEN DA INGEN ENDA HADDE VEKSLET TIL BRAM,VALUTA FOR BOSNIA OG HERZEGOVINA.

BYEN MEDUGORJE VAR EN PILGRIMSBY. I UTKANTEN AV BYEN SIER

FORTELLINGEN AT JOMFRU MARIA ÅPENBARTE SEG FOR 6 UNGDOMMER I 1981.SIDEN DEN GANG HAR 20 MILLIONER MENNESKER VALFARTET TIL DENNE BYEN . PÅ RESTAURANTEN HADDE

VÅR REISELEDER SIKRET SEG EN FLASKE MED DEN LOKALE SNAPSEN LOZAR,SOM SMAKTE GODT FOR NOEN OG MINDRE BRA FOR ANDRE.

DAGEN BLE AVSLUTTET MED MIDDAG PÅ HOTELL ERO MED OMTRENT

SAMME MENY SOM TIL LUNSJ.DETTE VAR SANNSYNLIGVIS DERES NASJONALRETT.

16.9

BUSSEN HENTET OSS 10.00 FOR AVREISE TIL GAMLEBYEN . UNDERVEIS SÅ VI FORTSATT EN REKKE UTBOMBEDE HUS ETTER KRIGEN 1991-92. DE BYGNINGENE SOM VAR RESTAURERTE,VAR I PRIVAT EIE, MENS DE STATLIGE BYGNINGER LED UNDER FORTSATT

DÅRLIG ØKONOMI. DET ER DERFOR MYE ARBEID SOM GJENSTÅR FOR

Å FÅ SATT DISSE I STAND.

I GAMLEBYEN, SOM VAR MEGET SJARMERENDE MED TRANGE GATER

OG SMAUG, BLE VI MØTT AV GUIDEN JASMINE. HUN HADDE FLYKTET TIL NORGE SOM 7-ÅRING, BODDE PÅ HADELAND I 11 ÅR OG SNAKKET UTMERKET NORSK. FAMILIEN BODDE FORTSATT I NORGE, MEN HUN HADDE FLYTTET TILBAKE TIL MOSTAR, GIFTET SEG OG HOLDT PÅ MED

UNIVERSITETSUTDANNELSE.

 

DET BLE EN MEGET INTERESSANT 1,5 TIMES TUR I MOSTAR ,HVOR SELVSAGT BROEN MORI STAR FRA 1566, VAR ET AV HØYDEPUNKTENE. DEN BLE FULLSTENDIG ØDELAGT UNDER KRIGEN, MEN VAR NÅ GJENOPPBYGD I SAMME STIL I ÅR 2004.

MOT ET LITE GEBYR PÅ 1 EURO PR MANN GJENNOMFØRTE EN AV DE LOKALE INNBYGGERNE ET STUP FRA BROEN. HAN STUPTE FRA 20 METERS HØYDE NED I DEN STRIE ELVA, HVOR DYBDEN KUN VAR 5 METER.

I BOSNIA OG HERZEGOVINA BOR DET I DAG KUN 90.000 MOT FØR KRIGEN 130.000. DET ER I DAG ET GODT FORHOLD MELLOM DE TIDLIGERE FIENDER, BOSNIERE OG KROATER. DET ER FELLES

POLITI, POST- OG BRANNVESEN ECT OG FELLES UNDERVISNING I GRUNNSKOLE OG UNIVERSITET.

ETTER EN GOD LUNSJ MED FORTSATT STØTTE TIL FLYTENDE DRIKKE FRA REISEKASSEN , FORTSATTE TUREN LANGS ET SPENNENNDE KYSTLANDSKAP TIL DUBROVNIK OG HOTELLET TIRENA ,HVOR VI SKULLE BO DE NESTE 6 DØGN.

17.9

EN ROLIG DAG PÅ HOTELLET ,HVOR DE FLESTE TILBRAKTE DAGEN

VED BASSENGET. 21 GRADER I BASSENG OG 25 GRADER I LUFTEN MED STRÅLENDE SOL FRA MORGEN TIL KVELD. NOEN FANT EN STEINSATT BADESTRAND I NÆRHETEN. LUNSJ BLE INNTATT PÅ EGEN BEKOSTNING

I EN LITEN HANDLEGATE I NÆRHETEN AV HOTELLET.

DAGEN BLE AVSLUTTET MED KLUBBENS VELKOMSTDRINK ETTER FRITT VALG I BAREN FØR EN GOD MIDDAG (BUFFET) VENTET.

ETTER MIDDAG SAMLET DE FLESTE SEG PÅ TERRASSEN HVOR DET

VAR GOD MUSIKK SOM FIKK FLERE TIL Å LUFTE DANSEFOTEN.

18.9

VÆRET VAR DET SAMME .STRÅLENDE SOL FRA SKYFRI HIMMEL.

ETTER EN GOD FROKOST HENTET BUSSEN OSS FOR UTFLUKT TIL DUBROVNIK KL. 12.00. VED HOVEDINNGANGEN, PILEPORTEN FRA 1537, TIL DET BEFESTEDE GAMLE BYSENTERET, BLE VI MØTT AV EN ENGELSKTALENDE LOKAL GUIDE SOM VAR VANSKELIG Å FORSTÅ.

ANNE GRETHE KLARTE IMIDLERTID Å FORTELLE DET MESTE SOM VAR

INTERESSANT UNDER DEN 1,5 TIMER LANGE BYVANDRINGEN.

 

ETTER DETTE HADDE EN 3 TIMER TIL FRI DISPOSISJON, SOM NOEN BENYTTET TIL BESØK PÅ DEN BERØMTE BYMUREN, MENS ANDRE SPISTE LUNSJ MED GOD MAT OG DRIKKE.

MUREN RUNDT GAMLEBYEN ER ET SYMBOL FOR BYEN. DEN ER 1940 METER LANG, 25 METER BRED OG BLE BYGD PÅ 1100-1200 TALLET.

HOVEDGATEN HETER STRADUN ELLER PLACO OG BROSTEINENE

ER POLERTE ETTER MILLIONER AV MENNESKERS TRÅKK.

I DUBROVNIK BOR DET I DAG KUN 5000 MENNESKER INNENFOR MURENE PÅ GAMLEBYEN, MEN 50000 I OMRÅDET RUNDT. BYEN HAR

VÆRT RAMMET AV FLERE JORDSKJELV, MEN DET MESTE ER BYGGET

OPP IGJEN. BYEN BLE OGSÅ RAMMET UNDER KRIGEN PÅ 1990-TALLET, MEN OGSÅ HER ER DET MESTE RESTAURERT. PRISEN PR. KVADRATMETER ER RUNDT €15000. FØRSTE ETASJE BENYTTES SOM FØR TIL BUTIKKER OG SPISESTEDER, MENS FOLK BOR GJERNE I

FLERE ETASJER OPPOVER SÅ DET ER HØYE HUS MED TRANGE GATER.

DUBROVNIK BLE GRUNNLAGT PÅ FØRSTE HALVDEL AV 600 TALLET OG BLE TIDLIG ET VIKTIG HANDELSSENTER PÅ VEIEN FRA ASIA OG NORDOVER I EUROPA.

VED HJEMKOMST ETTER EN VARM DAG I BYEN MED MYE FOLK BENYTTET NOEN TIDEN TIL EN FRISK AVKJØLING I BASSENGET FØR

MIDDAG.

19.9.

EN AVSLAPPET DAG MED FLOTT VÆR SOM DE FLESTE TILBRAKTE

PÅ EN KOSELIG STRAND 10 MINUTTER FRA HOTELLET. DET BLE MYE BADING. LUNSJ TIL EN OVERKOMMELIG PRIS, BÅDE NÅR DET GJALDT MAT OG DRIKKE.

20.9

BUSSEN HENTET OSS 12.30 FOR UTFLUKT TIL MONTENEGRO, LANDET MED DE SVARTE FJELL. LANGS DEN SPEKTAKULÆRE KYSTEN FIKK VI ET FLOTT SKUE AV GAMLEBYEN I DUBRONIK.

EN STOPP HOS VINBONDEN CRVIK I KROATIA VAR FØRSTE RAST PÅ TUREN TIL MONTENEGRO. HER FIKK VI SMAKE PÅ FIRE FORSKJELLIGE VINER OG SÆRLIG DEN SISTE RØDVINEN AV DRUEN MERLOT SMAKTE

FORTREFFELIG. VI KJØPTE TRE AV DISSE TIL FELLES NYTELSE PÅ HJEMVEIEN.

ETTER EN OMSTENDELIG GRENSEPASSERING PÅ KROATISK SIDE,FIKK VI SE DEN KJENTE KOTORFJORDEN. DET BAR VIDERE OVER FJELLET NED TIL BYEN KOTOR.

BYEN HAR EN ELDGAMMEL HISTORIE,OG ER SÆRLIG KJENT FOR SINE SKIPSVERFT OG DYKTIGE SJØFOLK.

OGSÅ HER MØTTE EN ENGELSKTALENDE GUIDE SOM TOK OSS MED PÅ EN NOE AVKORTET BYVANDRING INNENFOR DEN FLOTTE INNTAKTE BYMUREN. FESTNINSANLEGGET I ÅSENE RUNDT BYEN VAR OGSÅ ET

FLOTT SKUE.

ETTER BYVANDRING VAR DET MIDDAG I KOTOR FOR Å OPPPLEVE DET MONTENEGRISKE KJØKKEN MED GOD VIN. DEN PLANLAGTE UTESERVERING MÅTTE DESSVERRE FLYTTES INNENDØRS PÅ GRUNN AV STERK VIND OG TEMPERATURFALL. DET HADDE NEMLIG TORDNET OG LYNT NATTEN FØR.

21.9

NOK EN STRÅLENDE DAG. VINDEN FRA KVELDEN FØR HADDE STILNET OG VI HADDE ET TILBUD PÅ DENNE SISTE FRIDAGEN OM EN

BÅTTUR TIL TRE ØYER UTE I FJORDEN.

BÅTEN HENTET OSS PÅ HOTELL PRESIDENT , RETT VED VÅRT HOTELL.

ETTER EN VELKOMSTDRINK MED GRAPPA, BLE KURSEN SATT TIL ØYA LOPUD, EN TIMES TUR UT FRA INNSEILINGEN TIL DUBROVNIK. HER FIKK VI ET OPPHOLD PÅ 2 TIMER SOM BLE BENYTTET ENTEN TUR RUNDT PÅ ØYA ELLER AVSLAPPING PÅ SOLSENG PÅ EN AV ØYAS FLOTTE STRENDER.

TUREN GIKK VIDERE TIL ØYA SIPAN MENS VI NØT EN GOD LUNSJ ,BESTÅENDE AV ENTEN KYLLING ELLER HVIT FISK MED RIKELIG

MENGDER AV HVITVIN.

ETTER ET KORT OPPHOLD HER BLE ØYA KOLOCEP ANLØPT SOM SISTE STOPP FØR RETUR TILBAKE . DET BLE EN FLOTT TUR MED SMUL SJØ, LITE VIND OG GODT HUMØR.

FØR MIDDAG SISTE KVELD BØD HOTELLET PÅ ET GLASS MUSSERENDE

VIN . HOTELLETS DIREKTØR VAR MEGET GODT FORNØYD MED VÅRT BESØK. VI TAKKET FOR GOD SERVICE, ET HYGGELIG OPPHOLD MED SERVICEINNSTILT PERSONALE, GOD MAT OG VARIERT UNDERHOLDNING HVER KVELD

SAMTIDIG BENYTTET VI ANLEDNING TIL Å TAKKE VÅR REISELEDER

ANNE GRETHE FOR EN MEGET HYGGELIG,OG IKKE MINST AVSLAPPENDE TUR,HENNES GODE HUMØR OG EVNE TIL Å LØSE DE SMÅ PROBLEMMER SOM MÅTTE OPPSTÅ,KJENNSKAP TIL DE LANDENE VI BESØKTE OG DE SMÅ HISTORIER HUN KRYDRET BUSSTUREN MED. EN

FLOTT REPRESENTANT FRA IDEREISER.

22.9.

HJEMREISE MED BUSS NORDOVER I RETNING SPLIT LANGS KYSTEN AV KROATIA OG GJENNOM DET FRUKTBARE DELTA RUNDT ELVEN NERETVA. HER FIKK VI SMAKE PÅ NOEN AV DE PRODUKTENE SOM BLE

DYRKET I DETTE OMRÅDET.

DET BLE EN KORT STOPP I STON FOR LUNSJ PÅ EGEN REGNING. BYEN ER KJENT FOR SIN GODE VIN, DINGAS, ØSTERS- OG SKJELLDYRKING SAMT

UTVINNING AV SALT FRA SJØEN I NÆRHETEN. HER LIGGER OGSÅ EUROPAS LENGSTE MUR, DEN NESTE STØRSTE IVERDEN ETTER DEN KINESISKE.

AVGANG 10 MINUTTER FØR RUTE MED SAS MED ANKOMST PÅ SOLA NØYAKTIG ETTER TIDSTABELL.

NOK EN TUR ER GJENNOMFØRT I GOD GAMMEL BRAATHEN-ÅND OG STIL.

 

CARL EGELAND

ASS. REISELEDER

 

Broen i Mostar
_________________________________

På Vinsmaking

Kroatia, med Carl og Olav som ledere

På båttur

TUR TIL DANMARK

Alltid god stemning i bussen

Braathens Seniorklubbs tur til Danmark

Hyggetur til Danmark

26. til 29. august 2012.

Sola Turbusser med Karin og Per Fuglestad, loste oss trygt nedover den sørlandske hovedvei i nydelig sensommervær. Etter en kaffestopp i Kvinnesheia var målet Kristiansand og overfart til Hirtshals med Color Lines Superspeed. Her var det sørget for buffèt. Nydelig mat med rikelig drikke til i rolig sjø, i hvert fall kjente vi ikke noe til bølgene. Godt 2 timers kjøring over Jylland til hotellet vårt i Ry. Det var godt å komme til ro i en god seng på hyggelige Ry Park Hotell.

 

Mandagen tok vi oss god tid til en herlig frokost før dagens utflukt. Været lysnet og gradestokken krøp stadig oppover. Misunnelsesverdig fine veier førte oss til Flensburg i Tyskland. Der slapp vi løs i 3 timer til handling og god, dansk ”frokost”, ute i solen eller inne i hyggelige bevertningssteder.

Vel tilbake på hotellet ble det tid til en rusletur eller hvil før kveldens middag: Ørret- og laksemousse til forrett, kylling med godt tilbehør, og gode viner sponset av Seniorklubben. Kaffen ble tatt med inn i baren hvor drøsen gikk til det ble tid for tiltrengt søvn.

 

Avgang på tirsdag ble satt til kl 10.00 og regnet fosset ned! Målet for dagens utflukt var Den Gamle By i Århus. Mens vi vandret inn og ut av flotte restaurerte bygninger, klarnet været. Her var en imponerende samling fra 1700 og 1800 års verksteder, butikker, leketøy, hjem, og det som hørte dagliglivet til. Fra 1900 årene kjente vi oss igjen i mange detaljer. Det viser den enorme utviklingen vi har fått være med på!

I ”Sørensens Traktørsted” ble vi servert en nydelig lunsjtallerken.

På vei tilbake til Ry tok vi en snartur opp til Himmelbjerget – som bare er det tredje høyeste fjell i Danmark.

Kveldens middag var utsøkt med en mør kalvecullotte med grønnsaker og en herlig sjysaus. Sjokoladekaken til desserten var mektig og god, men oppskriften fikk vi ikke.

 

Onsdag var tid for hjemtur med start kl 08.00 og tykk tåke. Det ble lettere etter som vi nærmet oss Hirtshals og kjøttbutikken Winther. Her ble det handlet stort! Buffeen på båten kunne vi nyte i stille overfart til Kristiansand. Noen heftige regnbyger på hjemturen måtte vi tåle.

Per loste oss behagelig gjennom disse dagene. Karin sørget for væskebalansen og var behjelpelig til stede.

Vi 35 seniorer kan nå mimre tilbake på noen fine dager i vårt naboland i sør.

 

BU Seniorhilsen Greta

 

Her er vi på toppen av Himmelbjerget

Med Seniorklubben på Vestlandstur i 2004.

På vei opp til Briksdalsbreen, noen med bil og andre til fots.

Pensjonisttur til Rhodos i 1986

Dette var mens BU enda hadde eierandel i SAGA reiser. 40 hyggelige pensjonister og ektefeller nøt solen og varmen i en uke.

Hva naturen kan få til!

Breene minker for hvert år, det fikk vi se med selvsyn.

Tur med Seniorklubben til Irland, september 2010

Frantz nyter en Irish Coffee

Fantastisk skue over "Cliffs of Moher"

Fjåge damer i do kø

Tid for pause i solen

En real Guinness hører til i Irland

"Cliffs of Moher" i nydelig sol

Kommentarer

03.10.2012 20:36

Grete Halvorsen

DET VAR EN FLOTTE TUR TIL BALKAN!

09.05.2012 22:46

Oddbjørg B. Øye

Kjempeside, den vil jeg bruke.

10.01.2011 17:03

Åge og Signe

Koselige bilder og mange fine minner.Godt nyttår til alle

09.01.2011 20:50

Inge Lid

Denne siden ser bra ut,vi får komme med ytterligere kommentarer etter som tiden går. GODT NYTT ÅR